неделя, 19 юни 2011 г.

Представяне на Книга за децата от домовете, 2 юни 2011 г.

Поредната среща на Идеялистите от Разномишленици се състоя на 2 юни 2011 г. Ден след Деня на детето, участниците в срещата имаха възможността да чуят и дискутират две доброволчески инициативи, посветени на деца в неравностойно положение и пример за това, че са необходими просто желание, упоритост и любов, за да задвижиш обществена кауза.

Книга за децата от домовете е проект на младежи от софийски домове за деца без родителска грижа, участващи в целогодишната образователна програма “Стъпи в бъдещето!” на фондация “Стъпка за България”. Шест момчета и момичета на 16, 17 и 21 години, леко притеснени, представиха книгата, която са съставили и с която искат да разкажат как стоят нещата в домовете в България. Събрали са интервюта от други деца, откъси от които, заедно със собствени авторски текстове по тях, ще бъдат включени в книгата. Темите са следните: причини за настаняване в дом, животът в него, с какво децата в домовете са различни от другите деца, адаптацията им към външния свят, организациите и хората, които им помагат, техните мечти. Още в началото на срещата младежите поискаха да чуят коя от тези теми изглежда най-важна за участниците в срещата, за да се съсредоточат повече върху нея, попитаха какво още да включат в книгата и дали да публикуват целите интервюта – търсейки очевидно външен поглед към работата си, знак за желание им книгата да бъде приета и четена с интерес.

В започналия разговор с публиката ставаше все по-видно, че шестимата тинейджъри са изключително съзнателни и отговорни по отношение на работата, с която са се захванали, както и признателни на Жени Пеева от фондация “Стъпка за България”, която ги слушаше с усмивка и от време на време им помагаше да продължат нататък с представянето – признателни за това, че е започнала този проект и че работи с тях през цялото време. В отговор на многото въпроси от публиката децата разказваха, че с книгата искат достъпно и разбираемо да покажат различните гледни точки към живота в домовете. Съставянето на книга е идея, произлязла от едно от децата. Работата по нея им доставя удоволствие, интервютата с други деца се получават, но за съжаление интервютата с възпитатели не са особен успех. Повечето от младежите бяха малко притеснени пред публиката, при все това всеки техен отговор беше конкретен, обмислен и аргументиран, макар и сравнително кратък. Малко изключение беше Исус, който разказа, че се занимава с философия, и беше доста по-приказлив и уверен от останалите. Той се държеше като момче, намерило за себе си отговори на доста житейски въпроси, и подхождаше борбено и позитивно към всички въпроси. Впечатление правеше, че всички тези шест деца разсъждават по теми като как да постигнеш целите си, какви всъщност са те, реални ли са и какво би могло да те спре. На въпроса “Какво означава да си живял в дом?” те отговарят, че означава да си видял много повече неща и да си по-силен, да гледаш по-реалистично на живота, от малък да се бориш с проблемите и да се справяш сам. Че са достатъчни реалисти показа, че не приемат без критично мнение понятия като “успели след дома (младежи, заживели навън)” и “успели спрямо мечтите си”. Че са достатъчно съвестни и заинтересувани, показва ангажираността им със съставянето на книгата. Че са искрени и земни, доказаха отговори на въпроса като този каква е първата им мисъл, когато се събудят сутрин – на един това е да отиде до тоалетна, на друг – че не си е направил домашното, а на трети – какво ново ще се случи днес.

Книжката ще е готова до няколко месеца. Във връзка с оформлението й са говорили дори и с графичен дизайнер, като в крайна сметка са решили да направят ръчно само няколко екземпляра от нея, които да могат да се предават от ръка на ръка. Публиката даде и свои съвети – например да публикуват пълния текст на интервютата не в книгата, а на бъдещата интернет страница на проекта. Яна Тавание предложи дори да окаже съдействие при намиране на издателство в бъдеще, а Теди Зарева спомена за възможността част от тиража да бъде закупен за предстоящата TEDxBG конференция. Браво! – такава е и идеята на тези представяния – както да представя интересния опит на вече съществуващи инициативи, така и да създава бъдещи партньорства.

И преди да разкажем за разговора с Движение на българските майки: Ако не знаете какво е “неконформист” – това е “човек, който няма комфорт”. От тази изходна точка младежите от дома ще се запознаят с книгата “Изкуството да бъдеш неконформист”, която получиха от Разномишленици за подарък. И надяваме се ще научат още нещо за това как да заживеят с все повече комфорт и увереност, помагайки и на други за това.

Няма коментари:

Публикуване на коментар