сряда, 18 май 2011 г.

Вашите коментари и предложения в действие

Скъпи заеднодействащи съмишленици,

Ето че сме готови с първия си по-структуриран анализ на двете ни дискусии, чрез който се надяваме да ви покажем, че предложенията и критиката не само че бяха активно търсени, но се взимат под сериозно внимание. Групата ни е настроена да предостави възможност за дискутиране на общественоважни теми в среда, напълно отговаряща на нуждите на дейни граждани и не бихме били успешни в това начинание без вашите съвети и предложения. Анализът е разделен на няколко аспекта с цел да представи кратко и систематично резултатите от проведените дискусии.

РЕЗУЛТАТИ ОТ ПРОВЕДЕНАТА АНКЕТА

Втората публична дискусия на тема „Могат ли българите да работят заедно за общата цел?” бе значително по-високо оценена от мнозинството участници. 28 от 35 присъстващи са счели темата за интересна (14 са я намерили за прекалено обща) и близо 90% са харесали дискусията. За сравнение, първата ни публична дискусия на тема „Способен ли е обикновеният българин да провокира позитивна обществена промяна?” бе едва отчасти одобрена от 37% от присъстващите, а 20 от 25 души са счели темата за прекалено обща.

Ако модерирането по време на първата дискусия е прието като ограничаващо, то участниците на втората дискусия са го намерили за достатъчно либерално. Близо 25 от вас са определили споделените на втората дискусия мнения като интересни и по-същество, докато при първата дискусия 18 са казали, че мненията са интересни, а за 16 от участниците те са били извън темата. Но и при двете дискусии близо 90% са споделили, че биха поканили приятелите си на бъдещите дискусии на "Разномишленици".

ТЕМАТА

Основната бележка към темата е за нейния абстрактен характер. В резултат на това ще се стремим към по-ясно определени концепции за обсъждане, които не дават прекомерна свобода за интерпретация. В случай на отклонение заради различните възможни интерпретации на някои от използваните думи в темата, допускания ще бъдат правени, за да се фокусира дискусията. В течение на самата дискусия отклонения от темата няма да бъдат допускани, както и ще се избягва насочването на разговора към партийни аспекти.



Темите на бъдещите дискусии ще бъдат базирани предимно на предложенията на участниците, за да се стимулира активната ангажираност с инициативата и за да може публиката да извлече информация относно темите, които я интересуват. Темите ще бъдат поставяни в контекста на водещите въпроси на българското общество, които сме идентифицирали и така ще бъде създадена взаимовръзка между темите със съответната динамика, развитие и надграждане на цялостното ни познание за основните въпроси на българското общество. Вашите предложения за теми очакваме на фен страницата ни

МОДЕРИРАНЕТО

Особено успешно беше използването на жълти, червени и зелени листчета за контролиране на динамиката на дискусията. Системата за поощряване насърчаваше хората, които бяха одобрявани, да бъдат още по-активни. А наличието на ограничено време провокира изказващите се да структурират мненията си, правейки ги далеч по-въздействащи. За да ограничим изказванията извън темата, участниците ще разполагат и с един бял лист, чрез който ще могат да сигнализират на модератора, че изказването не е по темата.

Получихме предложение да създадем условия за обобщение на дискусията от страна на модератора в края на дискусията, за да създадем усещане на завършеност. Също така модераторът на следващата дискусия ще има малко по-рестриктивна роля с цел да се ограничи неспазването на правилата и неследването на темата. Помощник модераторът също така ще работи активно с мозъчната карта, като води визуално развитието на темата и участниците да проследяват развитието на темата и обсъждането на отделните аспекти на темата.

ЦЕЛ НА ДИСКУСИЯТА

Беше установена липсата на конкретно измерима цел, чието постигане да може да бъде проследено след края на дискусията. Това се дължи отчасти на непълното познаване за целите на "Разномишленици" от страна на публиката, обсъдени подробно в следващата ни статия. За да подобрим този аспект, ще представим скоро обобщените ни цели си в относително кратък формат, но и от следващата дискусия ще въведем метод, по който самите участници ще си задават собствени цели, като те самите се ангажират с тях и в края на дискусията ще определят дали са ги изпълнили. По този начин ще създадем условия на участниците да проследяват ясно резултати и постигнатите ползи за тях и останалите участници.

СЛЕДВАЩИ СТЪПКИ

Бъдещите ни действия, също обяснени и в публикация относно целите ни, ще бъдат посветени на намирането на общо приет план за действие. Ще превърнем групата участници в 'действомишленици' като предоставим възможност на непартийни инициативи да се презентират или като организираме дискусии на конкретна тема, която е от потенциален интерес за голяма част от участниците. Ще се стремим и да завършваме всяка дискусия с ясна визия и призив за действие, предложено от публиката или инициаторите.

Тези промени ще създадат насърчаваща към действие среда и ще дадат възможност на активните граждани да се срещнат с хора, споделящи техните виждания и да работят в екип. Обмислят се и варианти, които да променят формата на комуникация по време на самата дискусия, с цел да се постигне по-добра връзка между участниците. (Предложенията за това са дискусията да се проведе на открито, в кръг и с работа в групи.- това не си спомням да сме го обсъдили)

АТМОСФЕРАТА

Зарядът на дискусията беше определен като положителен и емоционален, което свидетелства ангажираността на участниците с темата. Постигна се диалог, а не проста размяна на реплики, въпреки че участниците споделяха сходни мнения.

"Разномишленици" благодарят за подробната обратна връзка, която получихме от много от вас и я оценяваме високо, защото само с ваша помощ по-бързо ще развием тази уникална по вид концепция за събития - срещи за „ИдеЯлисти“, така че този формат да отговаря на високите стандарти, които си поставяме за цел. Ако имате още какво да добавите, ще се радваме да го научим.

Няма коментари:

Публикуване на коментар