неделя, 21 април 2013 г.

Обществено допитване относно модела на Обществените съвети


В отговор на протестите Президентската институция предложи да бъде създаден Обществен съвет, чрез който да бъде гарантирано участието на обществени групи и граждански организации при създаването и изпълнението на политики.

В отговор на това намерение и вече създадените обществени съвети към няколко институции, гражданското движение Разномишленици и инициативата Future Bulgaria ("Бъдеща България") провеждат обществено допитване тук, целящо създаване на обществено одобрен модел на предпочитана от граждани и обществени организации структура на Съвета. Вярваме, че бъдещият успех на тези структури и легитимността им ще бъдат гарантирани само ако са създадени и развити въз основа на консултации със заинтересовани граждани и организации, които да бъдат преки участници в подобни съвети.

Моля, отделете време, за да попълните онлайн допитването в срок до 10-ти май, както и поканете ваши конктакти с отошение към темата към събитието във фейсбук, за да научат и те за допитването. Получените отговори ще бъдат обобщени и докладът ще бъде разпространен онлайн преди официално да бъде предаден на отговорните институции.


Чуйте повече за инициативата от сутрешния блок на БНТ.

Благодарим Ви предварително за отделеното време и идеи! Нека не забравяме, че от нас зависи!

*****

Инициатори на допитването:
- от страна на Разномишленици - Кирил Радев, Анна Димитрова, Светлозар Цветанов
- от страна на Future Bulgaria - Руслан Скоморохов, Мануела Миткова, Злателина Бежева, Николай Христов

Разномишленици:
Разномислещите съмишленици е неформално гражданско движение от активни млади хора, които разпознават проблемите в българското общество като резултат от липсата на цялостен и фундаментален подход. Фундаменталността се отнася до ценностите, които обществото трябва да утвърди като двигател, като ядро на нова култура в обществото, а цялостта се отнася до един нов начин за свързване, обмен на ресурси и съдействие в рамките на едно значимо и гласно гражданско общество в България. “Разномишленици” съществува от три години, в който период е организирало редица обществени дискусии по теми, свързани с достигането на крайните цели на движението.
Повече на http://raznomishlenik.blogspot.com/

Future Bulgaria:
Future Bulgaria (“Бъдеща България”) е инициатива започната преди две години от млади хора работещи и учещи в Бостън, САЩ. Тя цели да способства създаването на среда за обмен на информация, връзки и идеи между българи и български организации в академичната и професионалната области извън и в България. На настоящия етап, инициативата организира редица събития в Бостън, САЩ като приобщава към тях участници и представя организации от двете страни на океана. Една от следващите цели е да се създаде официална организация основана на принципа на “lean organization”, тоест да не изисква значителни ресурси или финансиране за разширяване на дейността.
Повече на www.futurebulgaria.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар